top of page

DRIEKLANK

Almere Buiten

Het derde carillon in Almere Buiten in De Drieklank is gebouwd voor tijdsaanduiding en bestaat uit 19 klokken. Dit carillon is niet geschikt voor handmatige bespelingen.

Foto_Drieklank_Almere.jpg
Drieklank: Our Team

DE TOTSTANDKOMING VAN DE BEIAARD IN ALMERE BUITEN

Als laatste in de reeks beiaarden voor Almere werd in 1984 het spel voor de toren van de kerk “De Drieklank” gerealiseerd. Arie Abbenes beschrijft de totstandkoming en de details van het kleinste carillon van Almere.

Drieklank: Text

Als laatste in de reeks beiaarden voor Almere werd in 1984 het spel voor de toren van de kerk “De Drieklank” gerealiseerd. Vast stond dat de basisklok wederom een terts hoger moest gaan klinken als de beiaard van Stad. Zo ontstond de typisch Almeerse rangorde:


Haven: f, Stad: a, Buiten: c’.

In tegenstelling tot de vorige beiaarden vormde de luidklok c’, van 286 kg, voor Almere Buiten niet de grondtoon van de klokkenreeks maar de onderkwart. De klokken f’- g’- a’ - chromatisch – c’’’ vormen samen met de c’ een reeks van 19 klokken die alleen automatisch tot klinken gebracht kunnen worden door middel van een spelcomputer.

Het verdient aanbeveling om dit fraaie spel ooit eens op bescheiden wijze uit te breiden en te voorzien van een klavier voor handbespeling

Drieklank: Text
bottom of page